Home
Departure Plan

Heavymetal.no with Steffen (Norwegian)

Departure Plan - Norsk progmetal

Vi har så vidt vært innom Departure Plan her før på heavymetal.no med et par konsertanmeldelser. Nå nærmer det seg høsten og debutalbumet er ikke langt unna. Så da er det på høy tid vi stifter litt nærmere bekjentskap med progmetal bandet.

Gitarist Steffen Stebbing letter på skjørtet og lar allmennheten ta en titt på godsakene.

Hei Steffen og takk for sist. Hvordan går det med deg og resten av DP?

"Heisann, alt bra her. Det har skjedd veldig mye i Departure Plan campen i sommer, og vi kan fortelle at vi har fått inn Jan Thore Grefstad fra Highland Glory på vokal. Det har ikke vært lett å finne en erstatter til vår tidligere vokalist Åge Trøyte, men nå kan vi endelig begynne å fokusere på musikken etter en tung sommer. Jan Thore er en sinnssykt dyktig vokalist, så vi er veldig stolte av å ha han med på laget."

Siden vi kun har hatt dere inne her i forbindelser med konserter så er du kanskje så grei at du introduserer besetningen og forteller litt om hva DP holder på med?

"Departure Plan består av:
Øystein Hansen på bass Kristoffer Øyen på trommer Jan Thore Grefstad på vokal Ketil Ronold på synt Tony Kåreid på gitar Steffen Stebbing på gitar.
Det hele begynte i 2003 da jeg, Tony og Ketil bestemte oss for å starte et progmetal band, men det tok faktisk et helt år før vi hadde en full besetning. Det å finne dyktige folk med den rette innstillingen er ikke gjort på en dag, så vi måtte grave godt i arkivene før bandet var på plass.
Musikken vi spiller er kort fortalt metal med innslag av tekniske og progressive temaer. Det er mye som skjer i musikken vår, så det krever litt av den som lytter, men vi er alltid bevisste på å ikke dra det progressive for langt. Det er metal vi spiller, så de hardt slående ”groovy” elementene er alltid til stedet i Departure Plan."

Dere har jo et litt spesielt navn. Hva er bakgrunnen for navnet og hva går denne planen om å forlate oss ut på?

"Navnet dukket selvfølgelig opp på en kveld på byen, så vi skal ikke skryte på oss noe mer sofistikert enn det. Ett par halvlitere funker ofte bedre på kreativiteten enn å sitte på en fjelltopp på vestlandet med ordbok og rødvin. Vi hadde sikkert 10 forskjellige bandnavn de første månedene, men ble enige om at Departure Plan var et kult navn som kledde oss bra.
Det er jo en uskreven regel at band innenfor progmetal sjangeren skal ha et navn som låter litt high tech, så det ble utrolig mange teite navn med altfor mange fremmedord før vi bestemte oss."

Det som egentlig har vært planen ganske lenge var jo å lage en aldri så liten studioreportasje angående debuten. Men nå har jo skiva drøyet såpass lenge at jeg flytta jo faktisk fra byen før dere rakk å få frem resultater dere kunne presentere med stolthet. Hva er egentlig grunnen til denne forsinkelsen?

"Vi har så og si gjort alt selv i hele denne prosessen, noe som har ført til mye frustrasjon og irritasjon. Ingen i bandet hadde så mye erfaring med å lage en plate som skal holde dagens standard når det gjelder lyd og produksjon. Det ble mange tunge omveier for få et bra resultat. En stor tabbe vi gjorde var å bruke alt for kort tid på de ulike instrumentene, og dette medførte at det hele bar preg av hastverk. Ettersom vi nå har fått en ny vokalist har vi bestemt oss for å gjøre en del ting om igjen. Det vil dessverre ta en stund før vi er ferdig, men målet er at den skal være klar i løpet av høsten en gang."

Og resultatet slik det foreligger nå? Med tre utdannede lydteknikere i besetningen er det vel vanskelig å bli 100% fornøyd kan jeg tenke meg.

"Det er viktig å være ekstra nøye med alt når det snakk om en debut plate. Med så mange skiver som blir sluppet hver dag i metal sjangeren nytter det ikke å bli med i klubben med en halvgjort skive. Det må låte bra og helst bedre en de andre. Hehe, det blir selvfølgelig litt krangling, men vi kommer som regel til enighet. Det er jo fakta at gitarister er noen vanskelig dyr når det kommer til lyd, men med de rette utpresningsmetodene for man ofte frem viljen sin."

Hvordan vil du beskrive debuten deres? Går dere i andres fotspor eller slår dere på stortromma med en helt egen greie?

"World domination, he he. Det er ikke en superoriginal skive med banjo, sekkepipe og tromming på kasseroller, men vi prøver så godt vi kan og lage vår egen greie. Vi er veldig bevisste på at arrangeringene skal være spennende, og at refrengene er solide. Liker du melodiøs metal som ikke er så forutsigbart er det absolutt verdt å sjekke oss ut."

Hva med tekster og budskap? Noe spesielt dere har på hjertet?

"Det er Jan Thore som kommer til stå for det lyriske på platen, så det er dessverre litt tidlig å si hva innholdet blir ettersom han ikke har rukket å skrive alle tekstene enda."

Dere har fått hjelp av Henning Bortne til å fullføre debutalbumet. I hvilke grad har han påvirket sluttresultatet?

"Henning har mikset skiva i sitt studio Skrekk & Skru på Helsfyr og han har gjort en kjempeinnsats på det området. Vi har som nevnt bestemt oss for å gjøre en del ting om igjen, så det er enda usikkert hva hans rolle blir på det endelige resultatet. Uansett har han vært en kjempehjelp for bandet, og han har bidratt utrolige mye med sin erfaring som studio tekniker. Han anbefales absolutt på sterkeste til alle som er på utkikk etter et studio å spille inn i."

Hvis jeg setter kniven på strupen din og tvinger deg til å si en god og en dårlig side ved Reference, hva måtte det bli?

"Det gode må være at låtene er solide og varierte, men jeg er en altfor stor tilhenger av musikken vår til komme på en dårlig side."

Enkelte band spiller i bunad og slips mens andre stiller opp i joggebukse og tresko. Hva kan publikum forvente å se når DP spiller opp til dans? Hvilket syn har dere på dette med image?

"Vi har ikke akkurat valgt den letteste sjangeren å hoppe og bange til. Det er veldig vanskelig å lage et spektakulært scene show når du må fokusere på komplekse riff og takter, men vi vil jo at det skal være kult å se oss. Image er utrolig viktig. Vi prøver så mye vi kan å utvikle oss på scenen og gi alt når vi spiller live. Er Departure Plan i byen, er det helt klart verdt å få med seg."

Hva skjer nå som dere omsider blir ferdige med debutalbumet da?

"Det blir forhåpentligvis mye livespilling så fort vi blir ferdig og vi er alle 110% motiverte på å satse stort. Målet er selvfølgelig å kunne leve av musikken, så mye fritid blir det ikke på oss fremover."

Alright! Har du mer på lager som vi burde trekke frem i lyset? Konserter, slippfest etc?

"Foreløpig ikke noe offisielt på agendaen, men stikk innom www.departureplan.net for siste oppdatering."

Uansett er siste ordet ditt. Her kan er det kun fantasien som setter grenser.

"Har alltid lurt på hva greia er med trommisser som bruker kun en tam på trommesettet. Nå er jeg ikke trommeslager selv, men det ser jo absolutt ikke bra ut når en tam er tatt bort. Nei, det ingen unnskyldning selv om de ikke spiller metal. Jeg tar ikke bort noen strenger fra gitaren selv om jeg ikke er en lead gitarist. Hva er poenget med å ikke bruke instrumentet til sitt fulle potensial når faktisk muligheten ligger der? Selv om det er pop man spiller betyr det ikke at man ikke kan dra store brekk, som får alle til gape. Ja det koster å penger med masse trommer, men for all del ikke ta av ting som fulgte med settet. Stort trommesett er mandatory, ingen tvil om det."

Og med det satte Steffen punktum for denne gang. Einar og resten av heavymetal.no takker for tiden og ønsker dere hell og lykke med debuten.

www.heavymetal.no